ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО: ЕФЕКТИВНЕ ПАРТНЕРСТВО З ПРОЄКТОМ РАДИ ЄВРОПИ ДЛЯ ВПО

Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь у роботі наглядової ради Проєкту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень», що реалізується в межах Плану дій Ради Європи для України на 2018-2022 рр. Засідання було приурочене до завершення чергової стадії реалізації Проєкту і початку нової, розрахованої на 2021-2022 рр.

У режимі онлайн було підбито підсумки попередньої діяльності Проєкту й обговорено план подальшої роботи. Відкрили захід Лілія Гретарсдоттір, міжнародна координаторка Проєкту, Рада Європи, в.о. голови Офісу РЄ в Україні Олена Литвиненко і заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Голованчук. Прозвучали змістовні виступи, зокрема, керівниці Проєкту Ганни Христової.

2Сергій Комнатний стисло окреслив загальні результати співпраці Фонду з Проєктом і зупинився на очікуваннях від продовження співпраці. Держмолодьжитло і Проєкт РЄ, зазначив він, пов’язує трирічна історія співробітництва, спрямованого на задоволення потреби переміщених осіб як громадян України на власне житло. За цей час організовано понад 10 важливих спільних заходів. Фахівці Фонду мали змогу вивчити кращий досвід країн Європи і на цій основі розробити зміни до законодавства України щодо доступного житла, адаптовані відповідно до потреб ВПО.

Було створено нову загальнодержавну житлову програму, розраховану, в тому числі, на згадану категорію осіб. Ухвалено 25 регіональних програм, де враховані потреби цієї категорії як мешканців громад.

Завдяки в тому числі спільній роботі за останні кілька років 1123 сім’ї внутрішніх переселенців років придбали житло за програмами Держмолодьжитла. Подальша діяльність вбачається найбільш перспективною у співпраці як з національними, так і з міжнародними партнерами. Зокрема, великі очікування громадян від спільного проєкту, який буде реалізовано Держмолодьжитлом, Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та німецьким державним банком KFW.

4«Напрацьовано теоретичну основу для створення сталих рішень щодо забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, - наголосив Сергій Комнатний. – На цій основі будуються практичні дії Фонду. Зрозуміло, що лише в межах Проєкту Ради Європи ми не маємо змоги переосмислити і запропонувати зміну філософсько-правової парадигми житлової політики в Україні. Але від теоретичних розробок повинні перейти до практичного їх впровадження».

Очільник Фонду окреслив основні виклики у житловій сфері, які залишаються актуальними і цього року:

- відсутність у держави актуальних, достовірних і систематизованих даних про потребу ВПО в житлі;

- вкрай недостатній фінансовий ресурс на реалізацію житлових програм;

- низька активність органів місцевого самоврядування в ухваленні програм сприяння ВПО у придбанні житла.

«Спільними зусиллями нам слід віднайти можливості для подолання цих викликів», - резюмував Сергій Комнатний, висловивши вдячність Проєкту Ради Європи за ефективну співпрацю.