ДОСТУПНА ІПОТЕКА – ДОСТУПНЕ ЖИТЛО ДЛЯ УКРАЇНЦІВ

4 березня в КВЦ «Парковий» у столиці відбувся перший форум «Іпотека – інструмент стрімкого розвитку економіки». Участь у форумі взяли голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний, перший заступник очільника установи Іван Парух та фахівці Держмолодьжитла.

 

Відкрив захід вітальним словом президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе. Прозвучали виступи представників влади, банків, забудовників, експертів з нерухомості. Актуальність запуску іпотечного кредитування визначається ситуацією в житловій сфері в Україні: сьогодні на одного українця припадає 24 кв. м житлової площі, тоді як за стандартами ООН цей показник має становити не менше 30 кв. м, а у багатьох країнах Європи він удвічі-утричі вищий. Водночас ставки кредитування на купівлю житла, які пропонують українські банки, - серед найвищих у світі. В Україні має з’явитися дієвий інструмент іпотеки. Це не лише дасть змогу вирішити житлове питання громадян, а й стимулюватиме розвиток національної економіки.

000

Цікавим і змістовним був виступ представника Кабінету Міністрів України у Верховній Раді, народного депутата Олени Шуляк. Прозвучала інформація про нинішні – вкрай обмежені через високі банківські ставки і низькі фінансові можливості загалу громадян – шанси більшості родин придбати житло чи покращити житлові умови за допомогою іпотечного кредиту. Чинна державна влада почала змінювати цю ситуацію та визначила орієнтир: до осені цього року запустити програму доступних іпотечних кредитів максимум під 11-12%.

 

Сергій Комнатний у своєму виступі в рамках дискусійної панелі, присвяченій діючим інструментам для придбання житла, поділився інформацією про засади діяльності Держмолодьжитла та розповів про результати реалізації державних та місцевих житлових програм, які адмініструє Фонд. Керівник Держмолодьжитла наголосив на необхідності створення реально діючих механізмів, які допоможуть людям купувати власне житло на прийнятних для широкого загалу українців умовах.