ГРОМАДЯНИ ЗВЕРНУЛИСЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА З ПЕТИЦІЄЮ ЩОДО РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ «ДОСТУПНЕ ЖИТЛО»

Петиция        На офіційному сайті Президента України зареєстровано і відкрито для підписання петицію №22/043104-еп «Збільшення фінансування та запуск в повному обсязі роботи програми «Доступне житло» для воїнів АТО, внутрішньо переміщених осіб та громадян, які потребують поліпшення житлових умов». З метою об’єктивного інформування громадян про перспективи реалізації житлових програм подаємо коротку інформацію про зміст петиції.

Автори петиції просять Главу держави забезпечити реалізацію права громадянина на житло, передбаченого ст. 47 Конституції України.

У 2017 році за ініціативи ДСФУ «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» на реалізацію програми було виділено 30 млн грн, а бюджетом України на 2018 рік передбачено 100 млн грн на фінансування програми «Доступне житло» по всій Україні та для всіх категорій громадян, що мають проблеми з житлом. Але цього недостатньо для повноцінного вирішення житлової проблеми, констатують автори петиції.

Справді, як йдеться у документі, в процесі підготовки Державного бюджету на 2018 рік на засіданні Комітету ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства 20 вересня 2017 року пройшло обговорення необхідності фінансування вказаної бюджетної програми. Було визнано, що для розв'язання житлових проблем категорій громадян, що мають право участі у програмі «Доступне житло», необхідний рівень фінансування складає 1 млрд грн щороку. Але, на жаль, у Державному бюджеті України на 2018 рік передбачено фінансування зазначеної програми лише в розмірі 100 млн грн.

Тим часом вже стали в чергу та надали документи до Держмолодьжитла понад 3 тисячі сімей та намагаються це зробити ще кілька тисяч громадян.

Автори звернення констатують, що порушення конституційного права на житло призводить до порушення інших прав, зокрема:

•        права на пенсійне забезпечення (додаткова ідентифікація пенсіонерів)

•        права голосу на виборах (неможливість обирати органи місцевої влади)

•        права на працю (дискримінація за місцем реєстрації)

•        права на безперешкодний виїзд за кордон (необхідність надання ВПО додаткових документів для оформлення закордонного паспорту, на відміну від інших громадян) та інші.

Громадяни України – автори петиції заявляють, що отримання власного помешкання для більшості з них є надскладною задачею в сучасних реаліях, враховуючи рівень цін та рівень оплати праці. При цьому вони не просять безкоштовного житла, а звертаються з метою виконання законодавства України.

Автори петиції звертаються до Президента України як гаранта Конституції України, політичної особи, що має право законодавчої ініціативи, політика, що має у парламенті підтримку найбільшої фракції, з проханням ініціювати та підтримати перегляд розміру (в напрямку збільшення) фінансування програми «Доступне житло» в Державному бюджеті України на 2018 рік до необхідного рівня в 1 млрд. грн. та проектах Державного бюджету на наступні роки.

Звернення розміщене і доступне для підписання за адресою: https://petition.president.gov.ua/petition/43104