МІЖВІДОМЧА КОМІСІЯ ЗАВЕРШИЛА ВІДБІР ЖИТЛА ДЛЯ ПРОЖИВАННЯ ВПО

30 травня на своєму засіданні Міжвідомча комісія з відбору житлових об’єктів ухвалила рішення про відбір житла, що може бути придбане Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву для проживання внутрішньо перемішених осіб.

Реалізація пілотного етапу цього проєкту стала можливою завдяки системній роботі Міністерства розвитку громад та територій України із забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб і громадян, чиє житло зруйноване чи пошкоджене внаслідок збройної агресії росії проти України. 

У межах проєкту, виконавцем якого є Держмолодьжитло, державою буде закуплено низку квартир, які будуть надані для тимчасового мешкання ВПО, насамперед із числа багатодітних сімей, житло яких зруйноване внаслідок російської агресії.

Фізичні і юридичні особи – власники житла мали змогу подати свої пропозиції щодо продажу житла до 20 травня. Регіональні робочі групи у складі представників обласних військових адміністрацій і територіальних управлінь Держмолодьжитла оглянули житлові об’єкти, квартири в яких можуть бути придбані Державним фондом для проживання ВПО. Для розгляду Міжвідомчою комісією рекомендовано:

Житомирська область – 6 житлових об’єктів;

Київська – 18 житлових об’єктів;

Сумська – 12 житлових об’єктів;

Чернігівська – 16 житлових об’єктів.

Комісія ухвалила рішення рекомендувати Держмолодьжитлу ці об’єкти для придбання. На офіційному веб-сайті Державного фонду буде розміщено інформацію щодо житлових об’єктів, рекомендованих для придбання.

Низка пропозицій відхилена Міжвідомчою комісією через невідповідність критеріям, перелік яких розміщено на сайті Держмолодьжитла.

Враховуючи наявність невикористаного залишку коштів, передбачених на програму, Міжвідомча комісія рекомендувала Держмолодьжитлу провести додатковий відбір і придбання житла.

У частині організації відбору сімей, які виявили бажання отримати житло в оренду, Держмолодьжитло співпрацюватиме з обласними військовими адміністраціями зазначених областей. Договори між Держмолодьжитлом і громадянами, яким буде надано тимчасове житло за програмою, будуть підписані до кінця червня 2022 р.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов зазначав, що Уряд України разом з органами місцевого самоврядування, волонтерськими організаціями і міжнародними партнерами працює над забезпеченням громадян тимчасовим житлом. «Понад 10 мільйонів українців вимушено покинули свої домівки через збройну агресію росії, - наголошував Міністр. – З них 6,5 мільйонів залишилися в Україні й оселилися в більш безпечних регіонах. Уряд напрацьовує механізми, які допоможуть забезпечити житлом внутрішньо переміщених осіб».