Національний банк України підвищив облікову ставку до 10%

Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 10% річних. Реалізація значної кількості проінфляційних ризиків вимагає посилення монетарної політики НБУ для поліпшення інфляційних очікувань і забезпечення стійкого зниження інфляції до цілі 5%.

Про це повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко на прес-конференції, що відбулася одразу після закінчення засідання Правління НБУ.

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 3 березня 2022 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка. Нагадаємо, що попередня ставка 9% діяла з 10 грудня 2021 року.

Іпотечний центр Держмолодьжитла  продовжує реалізацію програми житлового кредитування за рахунок коштів статутного капіталу Держмолодьжитла (Постанова КМУ № 488 від 11.05.2011 р.).

Умови кредитування :

внесення обов'язкового власного внеску у розмірі не менш як 10 відсотків вартості будівництва (реконструкції) чи придбання житла, та вартості понаднормативної площі об’єкта кредитування. За бажанням кандидата розмір власного внеску може бути збільшено;

термін повернення кредиту - до 20 років, з правом дострокового погашення;

відсоткова ставка за користування кредитом встановлюється у розмірі облікової ставки Національного банку, що діє на момент прийняття рішення про надання кредиту. При цьому військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їх призову, а військовослужбовцям під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, – штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.