НОВЕ ЖИТЛОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ РОЗРОБЛЯЄТЬСЯ У СПІВПРАЦІ З МІЖНАРОДНИМИ ПАРТНЕРАМИ


11Голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук виступив під час засідання робочої групи щодо вдосконалення основних засад житлової політики сьогодні, 23 листопада 2023 р., у Києві.

Захід організований Проєктом Ради Європи «Сприяння розробці житлових рішень для осіб, постраждалих від війни в Україні» у співпраці з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України.

З вітальними словами до учасників звернулися Ліліт Данегян, заступниця керівника Управління програм співробітництва, Генеральний директорат з прав людини та верховенства права Ради Європи, голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак і заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська.

Микола Марчук зазначив, що діяльність Ради Європи, спрямована на підтримку та інтеграцію внутрішньо переміщених осіб і осіб, що постраждали від війни в Україні, є надзвичайно цінною.

Як голова правління установи, яка реалізує державну житлову політику в Україні, він зауважив, що сьогодні в нашій державі існує низка механізмів забезпечення житлом і порядків їх реалізації. При цьому не існує кодифікованого комплексного документу, який би встановлював правові підстави  та визначав можливі механізми для тієї чи іншої категорії громадян. Часто громадяни мало обізнані в своїх правах та можливостях.

"2023 року наша країна все ще керується Житловим кодексом, прийнятим 1983-го, - нагадав керівник Фонду. - До повномасштабного вторгнення росії цей Кодекс носив назву Житловий кодекс Української РСР. Документ містить норми, що не відповідають сучасності. За всі роки Незалежності правотворцям не вдалося розробити та прийняти новий, якісний законодавчий акт, який би регулював всі основні аспекти житлової політики".

"Великою проблемою є декларування прав громадян при відсутності достатніх спроможностей для їх практичної реалізації з боку держави,- привернув увагу учасників заходу Микола Марчук. – Так, свого часу Верховна Рада ухвалила Закон України «Про основні засади молодіжної політики». Держава встановила для молоді доступні умови одержання пільгових довгострокових державних кредитів на будівництво і придбання житла за рахунок бюджетних коштів. Проте з 2015 року відповідна бюджетна програма не фінансується із загального фонду держбюджету".

Розуміючи важливість питання, Держмолодьжитло працює для розширення міжнародної співпраці з метою пошуку альтернативних джерел фінансування для різних категорій громадян, що потребують підтримки з боку держави у вирішенні житлового питання, зазначив очільник Фонду.

Він висловив думку щодо необхідності переглянути всі задекларовані на законодавчому рівні житлові права громадян і ухвалити виважене рішення щодо їх вдосконалення задля реальної реалізації.

"Як установа, у віданні якої перебуває реалізація державної житлової політики, Держмолодьжитло готове долучитися до розробки сталих рішень в реалізації житлової політики держави з метою її удосконалення та реальної ефективності", - завершив свій виступ Микола Марчук.

Держмолодьжитло переконане, що консультативна підтримка міжнародних партнерів у розробці і удосконаленні основних засад житлової політики України вагома та необхідна, підкреслив голова правління Фонду.