ПЕРШІ УГОДИ З ОТРИМУВАЧАМИ КРЕДИТУ ДЛЯ ВПО ПІД 3% ПІДПИСАНО

IMG 9983
Сьогодні, 5 серпня 2021 року, відбулося підписання угод з першими отримувачами іпотечних кредитів, що видаються в рамках проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» за рахунок коштів гранту, наданого Урядом Німеччини через Кредитну Установу для Відбудови (KfW).

 

Підписання відбулося у приміщенні Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Членів п’яти родин отримувачів кредиту вітали директор Київського офісу Банку KfWКурт Штрассер, заступниця міністра Інна Драганчук, представник Імплементаційного консультанта проєкту Артем Баранов, перший заступник голови правління Держмолодьжитла Іван Парух, заступниця голови правління Фонду Ельвіра Левченко і директор Іпотечного центру Держмолодьжитла по Києву і області Микола Марчук.

IMG 9991IMG 9988

Представник німецького банку висловив подяку організаторам з українського боку за якісну роботу і ефективне впровадження проєкту.

Інна Драганчук відзначила ефективність спільних зусиль Уряду Німеччини, банку KfW і організаторів програми з українського боку – Мінреінтеграції і Держмолодьжитла. Спільною метою організаторів проєкту вона назвала досягти того, щоб у реєстрі житлових потреб ВПО не було жодного кандидата, і всі, хто був змушений покинути рідну землю, щасливо жили на новому місці у власних комфортних оселях.

Іван Парух наголосив на позитивній якості проєкту, яким є синергія зусиль всіх його учасників. Завдяки «револьверному» принципу роботи програми (кошти від повернення кредитів спрямовуватимуться на кредитування нових громадян) більше представників ВПО зможуть придбати власне житло, відзначив він. «Ми запропонували українцям максимально зручний і прозорий механізм отримання кредиту», - зазначив представник Держмолодьжитла.

Окрім підписаних договорів, цього дня сім’ї ВПО отримали й символічні сувеніри із символікою Держмолодьжитла.

Можна зрозуміти щирі емоції родин, які поставили свої підписи під кредитними угодами. Адже досі вони чимало років поневірялися без власного даху над головою і вже втратили надію на позитивне вирішення житлового питання. Тому спільна україно-німецька програма стала для них справжнім «рятівним колом».

IMG 9993IMG 9997

Перші в країні кредити за програмою «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» на найбільш вигідних для громадян у нашій державі умовах отримали родини вимушених переселенців з Донеччини і Луганщини, як мешкають у Києві і Київській області. Загальна сума кредитних коштів за цими договорами склала 5,3 млн грн.

 

IMG 9984

Нагадаємо,21 липня Держмолодьжитло провело перший етап рандомного відбору отримувачів кредиту із числа кандидатів, включених до реєстру для участі у програмі «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб». Відібрано 150 кандидатів. Обсяг коштів першого траншу для надання кредитів складає 5 млн євро. Після того, як переважна частина цих коштів буде надана громадянам, сторони погодять дату наступного етапу відбору.