Прийнято Програму будівництва (придбання) доступного житла в Київській області на 2024-2028 роки

07.12.2023р. на позачерговій двадцять другій сесії VIII скликання Київської обласної ради, була затверджена Програма будівництва (придбання) доступного житла в Київській області на 2024-2028 роки.

Основною метою Програми є створення належних умов для забезпечення громадян доступним житлом, які зареєстровані та постійно проживають на території Київської області та потребують поліпшення житлових умов відповідно до законодавства, або у яких відсутнє у власності житло, шляхом надання державної підтримки на будівництво (придбання) доступного житла або пільгових іпотечних житлових кредитів.

Співрозробником та відповідальним виконавцем Програми є Державна спеціалізована фінансова установа «Держаний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

Програма спрямована на поступове, соціально-ефективне розв’язання гострої проблеми забезпечення мешканців Київської області доступним житлом. 

Програма дозволить охопити широке коло громадян, які потребують покращення житлових умов, що в свою чергу сприятиме налагодженню економічної, демографічної та соціальної ситуації, що склалась в Київській області.

Категорії громадян, які мають право скористатися Програмою:

- Громадяни України, учасники проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасники проведення операції Об’єднаних сил (ООС), на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- Громадяни України, внутрішньо переміщені особи, на яких поширюється дія Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Програму передбачається реалізувати за такими напрямками:

1) Шляхом надання державної підтримки, у розмірі 50 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла;

2) Шляхом надання пільгових іпотечних житлових кредитів на будівництво (придбання) доступного житла.

Пільговий іпотечний кредит надається на строк до 20 років, але не більше, ніж досягнення старшим із подружжя пенсійного віку. Відсоткова ставка за кредитом встановлюється у розмірі 7% річних.

За час реалізації Програми планується забезпечити житлом 270 родин шляхом будівництва або придбання 16 200,0 кв. метрів загальної площі житла та залучити на будівництво (придбання) житла близько 618 711,66630 тис. грн.

Висловлюємо подяку за сприяння у прийняті рішення Голові Київської обласної державної адміністрації – Кравченку Руслану Андрійович, в.о. голови Київської обласної ради – Добрянському Ярославу Вікторовичу та депутатам Київської обласної ради, які підтримали дану Програму.