Щодо призупинення надання кредитів за програмою «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» для придбання житла в м. Києві

 

Відповідно до пункту абзацу десятого пункту 2 Порядку пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови (KfW), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2021 р. № 451, однією з  умов кредитування є те, що об’єкт кредитування (житло, на придбання якого надаються кредитні кошти) не повинний бути розміщений на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), або на території, визначеній тимчасово окупованою відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

На сайті Мінреінтеграції 13 січня 2023 р. розміщено інформацію про те, що наказом Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 р. № 309 затверджений новий Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані Російською Федерацією (далі – Перелік), а також роз’яснення щодо застосування вказаного Переліку (https://minre.gov.ua/news/novyy-perelik-terytoriy-na-yakyh-vedutsya-velysya-boyovi-diyi-abo-tot-rozyasnennya-shchodo).

А саме, території, які включаються до переліку, поділяються на такі, де ведуться (велися) бойові дії, та тимчасово окуповані. В свою чергу, території, на яких ведуться (велися) бойові дії, поділяються на території можливих бойових дій та території активних бойових дій.

Згідно Переліку до територій можливих бойових дій включена, зокрема,  вся територія міста Києва.

Наразі Держмолодьжитлом вживаються заходи щодо отримання роз’яснення Мінреінтеграції з питань застосування Переліку Держмолодьжитлом  під час надання кредитів для придбання житла.

На цей час надання кредитів за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови (KfW) переможцям відборів, які бажають придбати житло в м. Києві, призупинено.

Звертаємо увагу, що за переможцями відборів, які обрали житло в м. Києві, зберігається право на отримання кредиту. Для прийняття взаємоприйнятного рішення з усіма такими переможцями будуть проведені відповідні консультації.