УВКБ ООН АНАЛІЗУЄ ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРОГРАМИ «ДОСТУПНЕ ЖИТЛО»

Під час зустрічі голови правління Держмолодьжитла Сергія Комнатного з представниками Агентства ООН у справах біженців в Україні (Управління верховного комісара ООН у справах біженців, УВКБ ООН) – старшим радником з питань розвитку Ігорем Шантефортом і фахівцем з довгострокових рішень Анітою Ронер обговорювався спектр питань щодо завершення роботи над звітом за результатами оцінювання програми «Доступне житло» для внутрішньо переміщених осіб.

IMG 4655 IMG 4613

Участь у зустрічі взяли перший заступник голови правління Держмолодьжитла Іван Парух, члени правління Ельвіра Левченко і Сергій Кошеленко та директор Іпотечного центру по Києву і Київській області Микола Марчук.

Констатувавши, що вивчення думок переміщених осіб щодо «Доступного житла» допомагає зробити діяльність Держмолодьжитла більш ефективною, Сергій Комнатний та представники УВКБ висловили свої побажання щодо подальшої спільної роботи.

Минулого тижня по всій Україні підписано 148 договорів з сім’ями для участі у програмі, цього тижня таких родин буде ще на 51 більше. При цьому керівник Фонду зазначив: обсяг фінансування зазначеної програми не відповідає масштабам житлової проблеми українських громадян, зокрема, ВПО і учасників АТО. Необхідно розробити програму забезпечення житлом внутрішніх переселенців з числа тих, які з об'єктивних причин є менш активними економічно. Та це виходить за межі статутних повноважень Держмолодьжитла, програми якого розраховані на економічно активних громадян та мають завдання стимулювати розвиток економіки країни.

IMG 4648

Як варіант голова правління Фонду запропонував розглянути механізм придбання ВПО житла за програмою «Доступне житло» з використанням другого передбаченого у ній механізму – кредитування під 7 відсотків річних з першим внеском 10 відсотків вартості квартири. Це, на думку Сергія Комнатного, розширить коло реальних претендентів на власне житло за рахунок тих осіб, які не мають змоги сплатити 50% його вартості. За умови наповнення цього механізму коштами в сумі від 1 млрд грн вже у перший рік можна було б забезпечити власним житлом 2,5 тис. українських сімей. А надалі кошти від повернення кредитів спрямовувалися б на фінансування нових позичальників.

IMG 4634

А про пріоритетність житлових програм для громадян свідчать результати  проведеного УВКБ ООН опитування родин вимушено переміщених осіб – учасників державної житлової програми «Доступне житло», яку адмініструє Держмолодьжитло. Опитування засвідчило, що лише 1 відсоток учасників цієї програми не висловили довіру до роботи Фонду.

Отримані результати стануть вагомою складовою аргументації щодо важливості житлових програм для ВПО та інших категорій громадян і необхідності підвищення рівня послуг держави у сфері забезпечення людей доступним житлом.

Повні результати дослідження будуть надані незабаром.

Оригінал