ЖИТЛО ДЛЯ ВПО: ТРИВАЄ РОБОТА НАД ПРОДОВЖЕННЯМ ПРОЄКТУ

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву погодив надісланий Банком KFW проєкт Додаткової Угоди до Ґрантової та Проєктної Угоди за Проєктом "Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб" від 28 грудня 2020 року.

Додаткова угода передбачає продовження дії іпотечної програми для ВПО і збільшення її фінансування на 17 млн євро.

Програму, яка отримала велику зацікавленість цільової групи – внутрішньо переміщених осіб, реалізують Держмолодьжитло і Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України за кошти ґранту Уряду Німеччини, що надаються через Банк KfW.

У законі "Про Державний бюджет України на 2024 рік", ухваленому Верховною Радою України, відображені відповідні кошти ґрантової програми – 877,5 млн грн. Із них 766,2 млн грн – кошти ґранту, 111,3 млн грн – кошти револьверного фонду (за рахунок повернення раніше наданих кредитів і сплати відсотків за користування ними).

Рішення німецьких партнерів продовжити співпрацю в межах проєкту "Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб" є підтвердженням довіри до Держмолодьжитла, результатом належної оцінки професійної і прозорої реалізації Держмолодьжитлом першого етапу цієї програми.

Наразі додаткова угода проходить процедуру погодження у Мінреінтеграції.

Довідка.

2 грудня 2020 р. Верховна Рада ратифікувала угоду урядів України і Німеччини щодо залучення 25,5 млн євро через німецький державний Банк розвитку KfW для надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам – громадянам України.

Перший етап проєкту "Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб" стартував у липні 2021 року і був призупинений з початком повномасштабної воєнної агресії рф проти України. У серпні 2022 року, вперше з початку дії запровадженого указом Президента України воєнного стану, Держмолодьжитло повернулося до проведення відборів за програмою.

Протягом першого етапу програми укладено 650 договорів отримання пільгових іпотечних кредитів із родинами ВПО на загальну суму 902,3 млн грн.

26 жовтня 2023 року за результатами чергового, 15-го відбору визначені ще 130 громадян, які отримали змогу оформити іпотечний кредит за програмою. Фінансування цих угод здійснюватиметься за рахунок коштів від повернення раніше виданих за програмою кредитів.

На 20 листопада 2023 р. у відкритому реєстрі Держмолодьжитла для участі у програмі зареєстровані 34 871 заява.

Умови програми і роз’яснення щодо подання заяв та інших документів – на сайті Фонду.

Зареєструватися для участі у програмі можна дистанційно через портал "Дія" або особисто в регіональних відділеннях Держмолодьжитла.

Просимо звернути увагу: житло, на придбання якого можуть бути спрямовані кредитні кошти за зазначеною програмою, не повинно перебувати на території громад, розташованих у районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), або на території, визнаній в умовах воєнного стану тимчасово окупованою рішенням Ради національної безпеки і оборони України, введеним у дію указом Президента України. Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверджений Наказом Мінреінтеграції.