ЖИТЛО СТАЄ БЛИЖЧИМ: ПІДПИСАНО ПЕРШІ У 2018 РОЦІ ДОГОВОРИ З УЧАСНИКАМИ ПРОГРАМИ «ДОСТУПНЕ ЖИТЛО»

Сьогодні, 28 листопада, в центральному офісі Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву відбулося підписання угод з першими 13 сім’ями, які зареєструвалися для участі в програмі надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла в Іпотечному центрі по Києву та Київській області.

Кандидатури учасників були попередньо схвалені комісією Мінрегіону. Після підписання угод родини зможуть вносити на відкриті рахунки свою частину вартості обраного житла і отримувати держпідтримку.

- Активна участь громадян у програмі «Доступне житло» засвідчила важливість цієї програми для сотень тисяч родин навіть в умовах її незадовільного фінансування, - зазначив, відкриваючи захід, голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний. – На сьогодні для участі у програмі зареєструвалися понад 9 тисяч бажаючих. Отже, підтримка держави потрібна людям, особливо у нинішніх складних економічних умовах. У найближчі дні по всій Україні буде підписано 148 договорів з громадянами – учасниками програми «Доступне житло». А загалом до кінця року близько 300 українських родин отримають житло завдяки участі у цій програмі. Для них шлях до власних осель буде максимально коротким. Адже люди обирають житло у будинках з високим ступенем готовності.

8 9 11 13  

Очільник Фонду нагадав, що дію програми поновлено після другого етапу її модернізації, проведеного за ініціативою віце-прем’єр-міністра України, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка. Відновлення програми матиме значний соціальний і економічний ефект, зазначив Комнатний.

15 16 18 19

Підписи під договорами поставив директор Іпотечного центру установи по Києву і області Микола Марчук, привітавши майбутніх новоселів.

Підписання угод у Києві та інших регіонах триватиме.

 

Нагадаємо, 10 жовтня ц.р. Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову №819 «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом», якою затвердив Порядок надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом і Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла.

У Державному бюджеті України на 2018 рік передбачено 100 млн грн на зазначену програму. Така ж сума запланована в держбюджеті на 2019 рік, ухваленому Верховною Радою, – попри  те, що запит за цією програмою становив 1 млрд грн.

Після вступу документу в силу і завершення передбачених процедур кошти з держбюджету надійшли на рахунки регіональних управлінь Держмолодьжитла. Це дало змогу перейти до підписання угод з громадянами, які стоять на черзі, про придбання ними доступного житла.

Відповідно до Постанови КМУ від 10 жовтня 2018 р. №819, забезпечення громадян доступним житлом здійснюється шляхом надання державної підтримки, яка полягає у сплаті державою:

- 30 відсотків вартості житла;

- 50 відсотків вартості житла для громадян, на яких поширюється дія пп. 19 та 20 ч. ! ст. 6, пп. 10-14 ч. 2 ст. 7 та абзаців 4, 6 і 8 п. 1 ст. 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

- 50 відсотків вартості доступного житла та/або пільгового іпотечного житлового кредиту для громадян, на яких поширюється дія Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

Вичерпний перелік кроків, які повинен зробити громадянин, щоб узяти участь у програмі «Доступне житло», оприлюднено на сайті Держмолодьжитла. Там же можна зареєструватися в електронній черзі для участі у програмі та відслідковувати просування своєї заяви.

оригінал