ЖИТЛОВІ ПРОГРАМИ 2020 РОКУ: БРАК ФІНАНСУВАННЯ РОБОТУ НЕ ЗУПИНИВ

3 11.06

Держмолодьжитло інформує про стан укладення договорів за усіма програмами, які адмініструє установа, за результатами роботи за 9 місяців 2020 року.

У січні-вересні-2020, всупереч вкрай обмеженому фінансуванню житлових програм із Державного бюджету України, регіональними управліннями Держмолодьжитла укладено 400 договорів за всіма програмами, які обслуговує Фонд. При цьому важливо наголосити: фінансове наповнення програм здійснювалося переважно за рахунок коштів місцевих бюджетів більшості регіонів України.

Так, за 9 місяців надано 209 пільгових довгострокових кредитів молодим сім’ям. З них за рахунок державного бюджету – 0, місцевих бюджетів – 118, статутного капіталу Держмолодьжитла – 91.

Пільгових кредитів іншим категоріям населення (науковцям, педагогам, працівникам бюджетної сфери, учасникам бойових дій в АТО, внутрішньо переміщеним особам та ін.) за цей час надано 82. З них за рахунок державного бюджету (учасникам АТО, ВПО) – 0, державного бюджету (педагогічним працівникам) – 1, місцевих бюджетів – 81.

Державних підтримок для придбання доступного житла (програма «Доступне житло») за 9 місяців року надано 59. З них за рахунок державного бюджету – 0, місцевих бюджетів – 59.

За програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, підписано 1 угоду за рахунок коштів місцевого бюджету (адмініструє Харківське регіональне управління Держмолодьжитла).

За програмою часткової компенсації відсоткової ставки кредитів у комерційних банках молодим сім’ям – 22 угоди за рахунок коштів місцевого бюджету (Полтавське регіональне управління).

Реалізація заходів енергозбереження у житловому фонді (часткове відшкодування кредитів) – 27 угод за рахунок коштів місцевого бюджету (Миколаївське регіональне управління).

Отже, загалом із Державного бюджету України за 9 місяців 2020 року профінансовано 1 (один) договір, з місцевих бюджетів – 308, зі статутного капіталу Держмолодьжитла – 91.

За різними програмами забезпечено власним житлом, серед інших категорій, 132 родини учасників АТО/ООС і 38 ВПО.

Коментар голови правління Держмолодьжитла Сергія Комнатного:

- Наявні показники реалізації житлових програм точно не можна вважати достатніми. Ситуація не змінилася, попри те, що ми постійно говоримо і у владних кабінетах, і журналістам, і суспільству: відсутність уваги державної влади до вирішення житлового питання громадян веде до загострення соціального напруження в країні.

На тлі окремих позитивних рішень центральної влади, як-от запровадження програми кредитування окремих категорій під 3%, загалом негативна ситуація спостерігається вже протягом останніх шести років. Очевидно, що зусиль самого лише місцевого самоврядування для системного та масового забезпечення українців власним доступним та достатнім житлом недостатньо. Потрібні консолідовані дії в цьому напрямку.

Ми постійно нагадуємо відповідальним органам центральної влади про існування цієї проблеми. Сподіваємося, під час розгляду Державного бюджету України на 2021 рік будуть враховані численні пропозиції народних депутатів, які вже надійшли, щодо повноцінного фінансування житлових програм. Також суспільство очікує на продовження дії державної програми забезпечення молоді житлом, термін якої спливає 2020 року.